Douglas hout is afkomstig van de douglasspar, een naaldhoutsoort die je vind in de uitgestrekte bossen van Scandinavië, Frankrijk en Duitsland.
Nederlands douglas hout word in de meeste gevallen aangeleverd door staatsbosbeheer.
Douglas hout staat bekend om zijn van nature hoge duurzaamheid, hierdoor hoeft het hout niet gëimpregneerd te worden waardoor het milieuvriendelijker is en mooier oogt dan gëimpregneerd vuren hout.
Door de natuurlijke eigenschappen en de prijs-kwaliteitverhouding van douglas hout is deze houtsoort erg geliefd, men gebruikt dit hout om de mooiste constructie’s, veranda’s / kapschuren, en vele andere toepassingen in de tuin mee te realiseren.

Eigenschappen van douglas hout.
Duurzaamheidsklasse: 3 hiermee is douglas hout één van de hardste naaldhoutsoorten van Europese bodem, en staat garant voor een levensduur van 10 tot 15 jaar.
Kleur: De kleur van douglas hout is geel tot geelbruin de kleur van de kern is roodachtig.
Nerf: De nerf van douglas hout is langdradig hierdoor is het een lastige klus om het hout te schaven of te frezen.
Bewerking: Wij raden aan u douglas hout voor te boren of gebruik te maken van hardhout schroeven voorzien van speciale boorkop, zagen van het hout gaat vrij eenvoudig, gebruikt u wel goed en scherp gereedschap, deze houtsoort is goed te verlijmen, douglas hout laat zich slecht buigen.
Behandeling : Zodra Jumbowood uw douglas hout thuis aflevert ziet dit er allemaal vers en strak uit, nadat u uw hout heeft verwerkt zal de kleur door verschillende weersinvloeden grijs gaan kleuren. U kunt dit tegengaan door het hout met speciale woca lariks olie of HK lazuur beits te behandelen.
Beide zijn zowel in een naturel of een trendy kleur te verkrijgen.

Beschikbaarheid van douglas hout: In grote bosgebieden voornamelijk Frankrijk en Duitsland is de douglas spar in afgelopen 10 jaar in grote hoeveelheden aangeplant. Het gevolg hiervan is dat er nu ruim voldoende van beschikbaar is, er is geen tekort dus de prijs is dan ook gunstig.

Wist u dat :
 De hoogste boom van Nederland een douglas spar is, deze is aangeplant rond c.a 1872 en heeft een hoogte van ruim 50 meter . De omtrek van de stam is
5,5 meter. U vindt deze prachtige boom in de tuinen van paleis het Loo te Apeldoorn ook vindt u op dit terein de oudste Eiken van Nederland. Deze zijn ruim 325 jaar oud.
De hoogste douglas spar ter wereld groeit in de Amerikaanse staat Oregon en meet een hoogte van 99,7 meter en de omtrek van deze stam is ruim 11 meter.
De douglas spar is de op een na hoogste boom ter wereld dit is namelijk de Kustmammoetboom en meet een hoogte van 115,4 meter.