Een bouwvergunning nodig voor blokhut of tuinhuis?

  • tips
  • vergunningen

Een bouwvergunning nodig voor blokhut of tuinhuis?

Om straks ontspannen van uw blokhut of tuinhuis te kunnen genieten, is het belangrijk te weten wat wel en niet mag bij het plaatsen. Wat zijn de regels en is er een bouwvergunning nodig? Deze vraag dient u zich te stellen voordat uw droom blokhut of tuinhuis er staat.

De regels voor het plaatsen van een blokhut of tuinhuis zijn duidelijk en specifiek met veel uitzonderingen. Daarom hebben wij een aantal zaken voor u op een rijtje gezet. Het goede nieuws is dat in veel gevallen een blokhut of tuinhuis vergunningsvrij in uw achtertuin geplaatst kan worden.

Vergunning nodig?

We hebben hier een korte checklist gemaakt van een aantal zaken waar u rekening mee moet houden:

– Uw gewenste blokhut of tuinhuis staat of grenst aan de voortuin dan heeft u vaak een vergunning nodig.
– Komt u blokhut of tuinhuis aan het huis vast te zitten met een tussendeur, dan wordt het aangemerkt als een aanbouw en is een vergunning nodig.
– Is uw blokhut of tuinhuis niet hoger dan 3 meter en gebruikt u deze niet als slaapkamer of keuken, dan heeft u geen bouwvergunning nodig.
– Indien het totale oppervlak van uw blokhut of tuinhuis minder dan 30m2 is dan mag deze ook zonder bouwvergunning geplaatst worden.
– U dient er ook rekening mee te houden dat bijgebouwen (blokhut of tuinhuis) nooit meer dan de helft van uw achtertuin mag beslaan.

Wilt u zeker weten of u uw tuinhuis zonder vergunning of melding kunt plaatsen? De vergunning-check verschaft u de nodige informatie.

Om vervelende situaties achteraf te voorkomen en vooraf goed geïnformeerd te zijn kunt u ook altijd Contact met ons opnemen.

Ontvang gratis onze catalogus

Catalogus aanvragen