Douglas vs Hardhout; wat zijn de verschillen?

  • inspiratie
  • tips
  • kapschuren
  • veranda's

U kunt het zich al helemaal voorstellen het heerlijke buitenleven in eigen tuin. De uitstraling van dit ‘tableau vivant’ wordt grotendeels mede bepaald door welke hout keuze u heeft gemaakt voor uw veranda of kapschuur. Om u te helpen bij het maken van deze keuze geven wij hier de verschillende eigenschappen van hardhout en Douglashout.

 

Douglas hout

De Douglasspar is een boom uit de dennenfamilie. Het hout van de Douglasspar is een naaldhout soort en kenmerkt zich doordat het van nature veel hars bevat. Het hars biedt een natuurlijke bescherming tegen houtrot en het hoeft daardoor niet geïmpregneerd te worden. Douglas hout heeft als één van de hardste naaldhoutsoorten van Europese bodem een levensduur van 10 tot 15 jaar. Hierdoor is het ook nog eens milieuvriendelijk en heeft het een natuurlijke duurzaamheid.

De kern van de Douglasspar is geel/rood van kleur en geeft daardoor de kenmerkende warme uitstraling. Net als bij de meeste andere houtsoorten vergrijst Douglashout en verliest het dan de unieke kleur.

Vanwege deze kwaliteiten is Douglas hout populair om in de tuin te worden gebruikt. Wilt u Douglas hout online bestellen tegen een scherpe prijs? Dan bent u bij Jumbowood aan het juiste adres.

Hardhout

Hardhout is afkomstig van loofbomen. Deze groeien langzaam en kunnen erg oud worden. Zoals de naam al doet vermoeden is geen houtsoort zo sterk als hardhout. De hardheid van het hout wordt bepaald door de nerfstructuur. Hoe dichter de nerven op elkaar liggen, hoe harder het hout zal zijn. De meeste hardhoutsoorten vallen in duurzaamheidsklasse 1 of 2. Mede door de lange levensduur is hardhout zeer geschikt voor gebruik in de tuin.

De kleur van hardhout loopt uiteen van een prachtige roodbruine kleur (Azobé) tot bruin/geelbruin (Bankirai). Hardhout zal ook vergrijzen, maar het zal altijd donkerder van kleur blijven dan naaldhout!

Hardhout is lastiger te bewerken dan zachthout. Bij Jumbowood kunt u altijd hardhout op maat bestellen. Jumbowood heeft diverse soorten hardhout in verschillende afmetingen.

Ontvang gratis onze catalogus

Catalogus aanvragen